widad in da house!!!

Sunday, November 30, 2008

jalan2 di musim ujan..

kebosanan melanda widad sekeluarga... pagi petang siang malam asyik ujan je... hujung minggu x boleh wat ape2... nk basuh keta x boleh, nk mesin rumput x boleh... lalu, kami pun pergi merambu2 ke kb...

pegi tesco carik susu widad... sold out wokeh!!! xpe, pasni carik kat kb mall plak... so masa kat tesco ni sempat la makan buat kali pertamanya di kenny roger... aiyah!! x kena dgn selera cikjah sekeluarga... nmpknya itulah kali pertama & terakhir kami menikmati hidangan kenny roger... tp cikjah tgk widad hentam semacam je... smpai meleleh2 air liur dia mkn mashed potato, coleslaw & fruit salad... bg ayam dia x mo la plak... ini lah wajah2 di kenny roger...








Thursday, November 13, 2008

pichas update...

pichas were taken kat umah le... dh pandai posing maut sekarang...






Monday, November 10, 2008

pak long dh tunang...

on 8 nov 08, pak long telah melangsungkan pertunangannya dgn gadis pilihan yg berasal dr batu pahat... aryanti namanya... so ini lah antara gmbr widad & majlis tersebut...






Tuesday, October 28, 2008

some pichas to share.......

minggu lepas, kami 1 family ke bukit keluang beach resort, terangganu sbb ader family day KKTM... so, here's some pichas to share with all of u... enjoy..




















Sunday, October 26, 2008

ibu!! nak main pasir!!!

sawang penuh dah blog widad nih... ok... ni nk hapdet sket... kebetulan hari jumaat & sbtu yg lalu, cikjah & widad berkesempatan pegi bukit keluang, terengganu... ada family day kolej hubby... kami bermalam semalam je la... kami stayed at bukit keluang beach resort... ala2 pantai memantai la ujung minggu lepas...

so antara perkara yg menarik perhatian cikjah untuk dikongsi bersama adalah isu pasir... opsss!!! bukan isu pasir naik harga waktu musim banjir ek... isu bebudak main pasir... alah, budak2 kn cam jakun tengok pasir pantai yg memutih tuh... seronok la derang nk pegang la, nk build sand castle, nk wat kolam la, nak baling pasir pun ader... yg widad plak nk makan pasir... nak oii... x cukup ke nasik yg ibu & abah bg selama ni... smpai pasir pun u nak makan...

maka, tatkala para ibu & abah sekalian meng'arang'kan ayam, sotong, kerang, sata, otak2 dll utk di barbeque kan sbg santapan dinner kitorg, maka si anak2 riang tom tom bak ini berkejar2 la ke pantai... arakian, bertempik la para ibu & abah x bagi anak2 derang main pasir... ye la... takut kotor baju la, takut baling kat muka org la... yg cikjah plak takut widad mkn pasir... maklum la, widad jakun sket... klu mende2 yg dia x pernah nmpk, memang dia masuk mulut dulu... nak test kot... masin ke, manis ke, tawar ke, pahit ke, masam ke dll...

bg cikjah, bior le anak2 tu main pasir... sbb klu korang nak tau, kat kindergarten org putih tuh siap import pasir dr pantai2 terkemuka utk ditempatkan di kerdergarten tuh utk bebudak main... even klu korang tgk modul pusat PERMATA Negara pun ada provide pasir nih utk develop child imagination... cuma ader beberapa perkara yg korang perlu ambil perhatian sblm membenarkan anak korang bermain pasir... sbb anak2 ni akan meneroka benda baru... jd dgn bermain pasir, mereka akan terdedah dgn tekstur pasir berbeza2... contohnya pasir sungai lebih kasar drp pasir laut... jika anak berumur 3-4 thn, mereka dh boleh membina objek berdasarkan imaginasi mereka dgn menggunakan pasir... jd, ia akan menambah lagi daya pemikiran otak utk diterjemahkan ke bentuk yg lain... misalnya bentuk kucing... anak2 yg sudah besar menggunakan objek kucing untuk melukis bentuk kucing di atas pasir... ingatla ibu & abah sekalian... setiap benda yg baru itu terhasil drp daya imaginasi yg tinggi... jd biarkan anak2 meneroka dunia ini... dedahkan dgn kepelbagaian sumber semulajadi... supaya anak2 dpt menanam sifat cintakan alam sekitar dr kecil lg..

ini adalah tips yg boleh dikongsi sebelum membenarkan anak bermain pasir:
1. pastikan pasir tuh benar2 bersih... klu pasir pantai tu mmg bersih la kan...
2. pastikan diorg x main baling pasir ke muka budak lain.. naya karang klu masuk mata...
3. pastikan pasir yg digenggam tadi tidak dimasukkan dlm mulut spt yg dilakukan oleh widad... w'pun cikjah dok kat dia pun, dia masih sempat menyuapkan pasir dlm mulut... sib baik boleh korek balik pasir tuh...
4. pastikan rambut anak dicuci dgn bersih lepas main pasir, sbb klu widad, dia suka letak pasir tuh atas kepala dia...
5. pastikan diawasi oleh org dewasa semasa anak2 bermain pasir... dikhuatiri klu di tepi pantai tuh, diorg terus masuk ke laut tanpa disedari...
6. dll langkah2 keselamatan yg dirasakan perlu...

Sunday, September 21, 2008

widad balik kampung

yey yey... widad balik kampung jumpe nenet... widad naik thomas... beshh tau... nanti ibu upload pic widad masa nk naik thomas...

Monday, July 14, 2008

widad & abah


wahhhhh!!! mereka sama2 tidur sebantal....... zzzzzzzzzzzzzz... tomei nye

 
template by suckmylolly.com